fbpx
PORTALE PARTNERÓW
Loading...
DIETAZDROWIE

Mięso z dzika: zdrowa nowość na Twoim stole

Mięso z dzika czy mięso z jelenia, królowało kiedyś na każdym stole. W staropolskich czasach doceniano to, co daje nam las i natura. Dziś w dobie supermarketów i przepełnionych zwierzęcych hodowli, zapominamy, że to co daje nam natura również może być pyszne, a przede wszystkim dużo zdrowsze.

Mięso z dzika: zdrowa nowość na Twoim stole

Kiełbasa z dzika czy pasztet z sarny to przekąski, które bez wątpienia pokochają Twoi goście. Aby jednak dołożyć wszelkich starań co do ich jakości, warto wiedzieć, gdzie znajduje się najlepsza dziczyzna. Sklep, który oferuje sprzedaż swoich wyrobów z dzika czy innego rodzaju mięsa z dziczyzny, powinien dokładać wszelkich starań, aby jego produkty były jak najmniej przetworzone.

Mięso z dzika ma ostry, charakterystyczny smak, który z pewnością doceni każdy smakosz wędlin. Jeśli jednak mamy zamiar zaserwować gościom pyszny pasztet z sarny, który cechuje się lekko słodkim smakiem, warto aby w trakcie przygotowywania mieć pod ręką liść jałowca, który świetnie komponuje się z sarniną. Należy również pamiętać, że jeśli na nasz stół trafia pasztet z sarny – zniknie on bardzo szybko, więc warto mieć również w rękawie inny przepis na dziczyznę.

W kontekście dziczyzny nie należy również zapominać o jeleniu. Mięso z jelenia jest wyjątkowo kruche oraz delikatne. Najczęściej serwowane dania, jeśli chodzi o mięso z jelenia, to aromatyczny gulasz oraz stek.

Najlepsza dziczyzna. Sklep, któremu warto zaufać

Kiełbasa z dzika: sekretem dobrze przyrządzonej popularnej kiełbasy z dzika jest zdrowe oraz pełnowartościowe mięso, które podczas produkcji zostało jak najmniej przetworzone. Dla nas konsumentów oznacza to tyle, że dziczyzna, którą kupujemy powinna być zdrowa oraz wolna od antybiotyków czy GMO. Tylko ze zdrowego mięsa powstaje smaczna kiełbasa z dzika.

Walory smakowe dziczyzny biorą się właśnie ze zdrowego oraz naturalnego mięsa wolnego od sterydów przyspieszających wzrost zwierzyny. Natomiast wspaniały aromat, który uwalnia się podczas przyrządzania dziczyzny, ma związek z dietą zwierzęcia, która bogata jest w żołędzie oraz rośliny leśne. Właśnie dlatego tak istotne jest, aby dostawca naszego mięsa był sprawdzony. Przy wyborze dziczyzny, sklep powinien dokładać wszelkich starań, aby mięso było wysokiej jakości. Sprawdź ofertę sklepu Leśniczówka, zapraszamy!