fbpx
PORTALE PARTNERÓW
Loading...
URODA

Jak oleje naturalne wpływają na właściwości kosmetyków? Do czego służy olej marula?

Kosmetyki naturalne to  najlepsze rozwiązanie dla skóry człowieka. Są w pełni bezpieczne i nie powodują uczuleń. Do ich produkcji wykorzystuje się wiele substancji, w tym oleje naturalne. Jednym  z nich jest olej marula. Co to takiego?

 

Dlaczego warto korzystać z naturalnych kosmetyków?

Świadomość konsumencka nieustannie rośnie. Dlatego nie kupujemy już preparatów przepełnionych chemią, których działanie jest jedynie powierzchowne. Zmiana preferencji konsumentów sprawiła, że firmy kosmetyczne zaczęły tworzyć serie kosmetyków złożonych wyłącznie z naturalnych składników. Tego rodzaju preparaty są zdecydowanie bardziej skuteczne. Wnikają w głąb skóry i zmuszają ja do działania, dzięki czemu szybciej się ona regeneruje i wygląda jędrniejszą i elastyczniejszą. Korzystając z takich kosmetyków nie musimy się obawiać niepożądanych reakcji naszego organizmu. Ilość naturalnych substancji jest tak duża, że nie potrzebują one chemicznych zamienników. Bardzo popularne są oleje roślinne. Poniżej przyjrzymy się, jaki mają wpływ na produkty kosmetyczne.

 

Olej arganowy – czemu jest tak popularny?

Myśląc o olejach naturalnych w kosmetykach najczęściej na myśl przychodzi olej arganowy. Nic dziwnego, jest on bowiem najbardziej znanym olejem w branży. Olej arganowy ma jasnożółty kolor i orzechowy aromat. Jego popularność wynika z bogatych składników odżywczych. Zawiera on bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, witaminę E oraz związki fenolowe. Dzięki takiej budowie olej arganowy posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Kolejną zaletą jest to, że wchłania się zaraz po aplikacji. Ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie i łagodzi stany zapalne. Można go stosować niezależnie od rodzaju skóry. Najlepsze efekty daje jednak podczas pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i podrażnionej. Nawilża ją bowiem, poprawia elastyczność, a także zwalcza wolne rodniki.

 

Olej tamanu i jojoba – do jakiej skóry są polecane?

Innym olejem stosowanym w branży kosmetycznej jest olej tamanu. Pochodzi on z owoców drzewa, które rośnie w lasach Afryki, Azji i Oceanii. Produkuje się go z pestek tamanu.  Olej ten ma zielony kolor i korzenno-orzechowy zapach. Stosuje się go w celu przyspieszenia gojenia się ran, a także by zapobiec łuszczeniu się skóry. Olej jojoba natomiast to substancja w formie płynnego wosku o jasnożółtym kolorze. Dodanie go do kosmetyku sprawia, że chroni skórę przed utratą wody, zmiękcza ją i chroni przed słońcem. Dlatego poleca się go zarówno osobom z cerą tłustą, skłonną do trądziku, jak i dla cery suchej.

 

Olej marula – kiedy warto go stosować?

W branży kosmetycznej stosuje się także olej, który jest wytwarzany ręcznie przez mieszkańców Afryki Południowej. To olej marula, który jest tłoczony z pestek owoców drzewa o tej samej nazwie. Z wyglądu jest podobny do oleju arganowego, jednak ma przyjemniejszy zapach. Olej marula bogaty jest w liczne substancje, takiej jak witamina C, E i flawonoidy. Kliknij tutaj, by dowiedzieć się więcej http://overlack.com.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Olej marula stosuje się najczęściej przy zabiegach kosmetycznych. Salony pozyskują go od sprawdzonych dystrybutorów, by jego jakość była jak najlepsza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *