fbpx
Warning: file_get_contents(https://codeengineers.com/portaletematyczne_linki.php?skad=stylowybyt.pl%2Ffr%2Fgatunki-piwa-charakterystyka%2F&data=2017-06-05&tytul=Gatunki piwa – charakterystyka): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/greatmag/header.php on line 24
Loading...
WOLNY CZAS

Gatunki piwa – charakterystyka

gatunki piwa

Piwo stanowi jeden z ulubionych trunków Polaków. Nie wszyscy wiedza jak wiele gatunków tego napoju istnieje na świecie. Znana od ponad 6 tysięcy lat. Jakie są główne kategorie, w jakich rozpatrujemy rodzaj piwa? Oto ich krótkie zestawienie.

Przede wszystkim warto wspomnieć o tym skąd bierze się rozróżnienie piwa. Główny wyznacznikiem są użyte składniki i proces fermentacji, który wpływa na to, jaki charakter przybierze trunek. W zależności do rodzaju piwo podawane jest do różnych potraw. O tym jak łączyć jego smak z jedzeniem przeczytasz w tym artykule: Podstawowymi półproduktami są woda, chmiel, słód lub słody oraz drożdże piwne.

W zależności od czasu trwania, rodzaju fermentacji i wykonywaniach czynności piwo rozróżniamy na takie gatunki jak:

Stout – to piwo ciemne, które fermentuje się za pomocą górnej fermentacji. Do jego warzenia korzysta się z palonych słodów jęczmiennych. Popularnym produktem jest Guinnes. Stouty produkowane są na wysoką skale w Wielkiej Brytanii oraz Irlandii.

Porter – piwo górnej fermentacji, które bardzo często porównuje się z omawianym wcześniej Stautem. Otrzymywane jest z palonego karmelizowanego słodu

Ale – Piwo warzone z wykorzystaniem górnej fermentacji. Wytwarza się je w Anglii, Niemczech, Belgii oraz Australii. Dzieli się na rodzaje – ciemne i jasnobrązowe. Do jego warzenia używany jest jasny słód.

Porter Bałtycki – bardzo ciemna i mocna odmiana standardowego portera wytwarzany w krajach nadbałtyckich. Posiada aż 9 % w swojej objętości. W Polsce produkuje się portera bałtyckiego marki Żywiec i Ciechan.

Pilzner – piwo dolnej fermentacji zaliczane do gatunków jasnych. Warzone w tradycyjny sposób przy pomocy naturalnych składników. Delikatny i lekki. Podobnym gatunkiem jest Lager. Różnica polega na dodaniu cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Warto wspomnieć, że jest to najpopularniejszy gatunek piwa. Posiada też swoją własną odmianę Ice lager, którą wytwarza się w niskiej temperaturze. Jest pozbawione goryczki i bardzo delikatne.

Jesteśmy grupą zapalonych lifestylem specjalistów, którzy pragną Cię zarazić fajnym stylem i ułatwić życie niecodziennymi poradami. Nasze artykuły są unikalne oraz wartościowe.
Redakcja
Ostatnio opublikowane przez Redakcja (zobacz wszystkie)
Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *