Zanim sięgniesz po suplementy przyjrzyj się swojemu organizmowi. Czy czujesz się wyczerpany, smutny i nic Ci się nie chce? Twoja skóra jest blada, masz bóle i zawroty głowy, a włosy i paznokcie są w opłakanym stanie? A może jesteś po ciężkim zabiegu chirurgicznym?
Kobiety, które mają obfite miesiączki, są w ciąży lub karmią piersią, wegetarianie, osoby po ostrej biegunce i z krwawieniami z układu pokarmowego, po operacji a także osoby, które prowadzą niehigieniczny tryb życia są bardziej narażone na niedobór żelaza od innych.
Co robić jeżeli widzisz u siebie objawy niedoboru żelaza lub jesteś w grupie ryzyka?
Przyjrzyj się swojej diecie najlepiej wchłaniane żelazo to tzw. żelazo hemowe które zawarte jest w mięsie. Żelazo pochodzące z warzyw trudniej przenika do organizmu. Poza tym trzeba uważać na szczawiany które kumulują się w organizmie przy dużym spożyciu zielonych warzyw. Od każdej reguły są jednak wyjątki. Są nimi warzywa ciemnozielone i ciemnoczerwone takie jak czarny bez.
Zrób badanie morfologia, badanie kału na krew utajoną
Przy podejrzeniu niedoboru żelaza należy zbadać poziom ferrytyny (białko magazynujące żelazo) transferryny (białko transportujące żelazo) i hemoglobiny. Samo badanie poziomu hemoglobiny nie wystarczy gdyż jej wartość jest obniżona dopiero przy ostrym niedoborze żelaza. Czasem przyczyną niskiego poziomu żelaza jest krwawienie z układu pokarmowego, dlatego należy zbadać kał na występowanie krwi utajonej. Jeżeli wyniki badań wskazują na niedobór żelaza idź do lekarza, który przepisze odpowiedni suplement, zaleci dietę o dużej zawartości żelaza bądź skieruje do gastrologa lub proktologa.
Jeżeli będziesz suplementować żelazo
Żelazo przyjmowane jest najczęściej w formie tabletek, niestety często występują skutki uboczne przyjmowania suplementu w postaci mdłości, zaparć i bólów brzucha. Kiedy suplementacja doustna nie wystarcza lub skutki uboczne są bardzo uciążliwe, można zastosować leczenie dożylne.
Jak przyjmować żelazo?
Żelazo należy przyjmować na czczo godzinę przed lub dwie godziny po posiłku. Często z żelazem przyjmuje się także Wit. C dla lepszego wchłaniania. Nie należy popijać go kawą, herbatą, jeść dużej ilości rabarbaru, szpinaku zbóż, ponieważ może to hamować przyswajanie żelaza.
- Zarządzanie wynajmem mieszkań w Warszawie – kluczowe wskazówki i wyjątki rynkowe - 25 września 2023
- Domki w Rowach – doskonałe miejsce na wakacje nad Bałtykiem - 20 września 2023
- Uprawnienia SEP – klucz do bezpiecznej i efektywnej pracy - 18 września 2023