fbpx
Warning: file_get_contents(https://codeengineers.com/portaletematyczne_linki.php?skad=stylowybyt.pl%2Fde%2Fpiekne-znaczy-smaczne-jak-profesjonalnie-fotografowac-jedzenie%2F&data=2017-06-05&tytul=Piękne znaczy smaczne: jak profesjonalnie fotografować jedzenie): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/greatmag/header.php on line 24
Loading...
POMYSŁY

Piękne znaczy smaczne: jak profesjonalnie fotografować jedzenie

fotografia jedzenia

– Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf współpracujący z programem „Lubella inspiruje i edukuje”.

Najpierw jemy oczami – to zasada, którą doskonale znają kulinarni mistrzowie. Wygląd dania jest równie ważny jak jego walory smakowe. Przepyszna i odpowiednio podana potrawa jeszcze długo będzie kojarzyć się z przyjemnością, do której warto wracać.

Na stronę wizualną posiłków zwraca uwagę coraz więcej osób. Szczególnie widać to na portalach społecznościowych, gdzie użytkownicy zamieszczają fotografie nie tylko specjałów, których mieli okazję skosztować w restauracjach, ale równie często tych przyrządzonych samodzielnie.

Ta moda przyjęła się również wśród nastolatków, którzy chętnie dzielą się swoimi pomysłami np. na Instagramie – najpopularniejszym kanale komunikacji wizualnej wśród tej grupy wiekowej. W ten sposób dostarczają też inspiracji rówieśnikom. To bardzo pozytywny trend, dzięki któremu młodzi ludzie przy okazji zaczynają także zwracać większą uwagę na jakość jedzenia. Ich talerze, które chcą zaprezentować kolegom, stają się coraz bardziej urozmaicone, kolorowe, a tym samym zdrowsze.

<strong>Talerz w ogrodzie, czyli sposób na przemyślany kadr</strong>

Jak zatem sprawić, aby nasze dania wyglądały efektownie na zdjęciach? <strong>Maciej Zaczek, fotograf współpracujący z programem „Lubella inspiruje i edukuje”</strong> przekonuje, iż nie potrzeba do tego profesjonalnego sprzętu. Wystarczy telefon komórkowy. – <em>Większość smartfonów ma naprawdę świetnej jakości aparat</em> – mówi. – <em>To od czego należy zacząć, to odpowiedni dobór światła. Najlepiej wykorzystywać dzienne, dające bardzo ładną żółtą poświatę.</em>

Zaczek dodaje, że warto obudować fotografię jakąś historią i zadbać, aby uchwycony kadr był dobrze przemyślany i zaplanowany. Warto uwzględnić kontekst. Np. jeśli ustawimy talerz na krześle w ogrodzie bez żadnego powodu, musimy liczyć się z faktem, iż pomysł zostanie odebrany jako nietrafiony, a nie kreatywny. Zyskamy co najwyżej efekt przypadku. Natomiast ta sama kompozycja, która ma ilustrować np. piknik w niecodziennej aranżacji, będzie jak najbardziej uzasadniona.

<strong>Zioła skąpane w wodzie: dodaj potrawie blasku!</strong>

– <em>Fotografując  obiekt należy zwrócić uwagę na perspektywę. Zdjęcia potraw najlepiej wykonywać z góry pod kątem 45 stopni. Jeżeli zależy nam na pokazaniu warstwowości potrawy np. burgera, wtedy należy zrobić zdjęcie poziome</em> – radzi fotograf.

Warto też zadbać o elementy, które uatrakcyjnią zdjęcie. – <em>Urozmaiceniem naszego dania mogą być różne dodatki kompozycyjne, np. świeże zioła zwilżone kroplami wody, dzięki czemu wydają się jeszcze bardziej soczyste. Nie bójmy się wykorzystywać charakterystycznych akcesoriów kuchennych. Łączmy stare z nowym. Postarzały widelec czy finezyjna łopatka świetnie wyróżnią nasze zdjęcia</em> – podsumowuje Zaczek.

<!– Artykuł pochodzi ze stronny dobre-artykuly.pl Autor : Zyj smacznie i zdrowo –>

Jesteśmy grupą zapalonych lifestylem specjalistów, którzy pragną Cię zarazić fajnym stylem i ułatwić życie niecodziennymi poradami. Nasze artykuły są unikalne oraz wartościowe.
Redakcja
Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert