Polacy coraz częściej sięgają po japońskie jedzenie. Zagraniczne kuchnie stają się dla nas tak samo ważnym wyborem jak lokalna kuchnia. Szczególnie, gdy posiłki te są zdrowe i pełnowartościowe. Jakie japońskie jedzenie jet warte uwagi?
Dlaczego tak lubimy japońskie jedzenie?
To pytanie z pozoru może wydawać się bardzo trudne. Jednak jeśli spojrzymy na to, co zawierają dania serwowane przez Japończyków, to wybór ten przestaje nas dziwić. W japońskiej kuchni dominują bowiem warzywa, ryby i owoce morza. Czyli dokładnie to, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowego rozwoju. Taki sposób odżywiania sprawił, że Japończycy są uznawani za długowiecznych, a szczupła sylwetka jest jedną z ich wizytówek. Podstawę posiłków stanowią ryż oraz soja. Znajdziemy ej chociażby w takich daniach jak pasta miso, tofu, czy sushi.
Jak powstało sushi?
Historia ta jest bardzo ciekawa. Okazuje się bowiem, że pierwotnie sushi było metodą konserwacji mięsa. Ryby i owoce morza obsypywano ryżem i zakopywano głęboki w ziemi. Dzięki temu ryba była zdatna do spożycia nawet po kilku miesiącach. Sushi jako potrawę natomiast wymyślił Hanaya Yohei. Chciał bowiem stworzyć coś, co tokijczycy mogliby zjeść na szybko. W ten sposób powstało danie składające się z gotowanego ryżu zaprawianego octem ryżowym. Pomysł przyjął się i dziś możemy wyróżnić kilkanaście wariantów sushi. Jednym z nich jest chirashi, czyli ryż z rozrzuconymi dodatkami. Wyróżniamy dwa rodzaje tego sushi. W pierwszym wszelkie składniki ułożone są na ryżu. Mogą to być owoce morza, grzyby shiitake, krewetki, warzywa, a nawet tofu. Drugi sposób zaś polega na wymieszaniu ryżu z innymi składnikami. Mogą to być cienkie paski surowej ryby, korzenie lotosu, czy kawałki pieczonego węgorza.
Czym jest ramen?
Innym symbolem japońskiego jedzenia jest ramen. Zupa ta stała się bardzo popularna w naszym kraju. Czym właściwie ona jest? Trudno to jednoznacznie określić. Zamawiając to danie możemy być pewni dwóch składników. To bulion i makaron. Reszta natomiast zależy od tego, co oferuje dana restauracja. Nie potrzeba wielkiego wysiłku, by za każdym razem zjeść inną wersję ramenu. Do wyboru mamy chociażby wersję klarowną, przypominającą polski rosół. Możemy też skosztować gęstego ramenu oblepiającego makaraon lub bardzo słonego albo pikantnego. Każda restauracja może serwować własne propozycje tego dania. W naszym kraju nie brakuje lokali, w których przygotowuje się japońskie jedzenie. Jeden z nich znajdziesz tutaj https://nabe.pl/pl/. Udając się do sprawdzonych punktów gastronomicznych będziesz mieć pewność, że posiłki zostały przygotowane niemalże tak jak robi się to w Japonii. Dzięki temu będziesz mógł poczuć prawdziwy smak danego dania.
- Zarządzanie wynajmem mieszkań w Warszawie – kluczowe wskazówki i wyjątki rynkowe - 25 września 2023
- Domki w Rowach – doskonałe miejsce na wakacje nad Bałtykiem - 20 września 2023
- Uprawnienia SEP – klucz do bezpiecznej i efektywnej pracy - 18 września 2023