fbpx
https://codeengineers.com/pl/definition/163-x-x-1-21/Tiny-Text-polska-olsztyn
pisanie tekstów bełchatów - https://codeengineers.com/pl/offer/5-0-1-38/copywriting-polska-belchatow - Czy warto inwestować w Global SEO
haulage United Kingdom Germany http://q9r.me/ac71 We are able to offer you a pallet transport, that will take care of the whole car or place one pallet.
Spódnica rozkloszowana ciekawe rozwiązanie dla pań kochających spódnice. spódnica w kwiaty https://lelixia.pl/pl/c/SPODNICA-W-KWIATY/546 Kwiaty - kto ich nie kocha. Spódnica w kwiaty doda Ci dziewczęcego uroku. Spódnica w kwiaty rozweseli każdego nawet w najbardziej pochmurny dzień.          suwaki producent
Loading...
WOLNY CZAS

Gatunki piwa – charakterystyka

gatunki piwa

Piwo stanowi jeden z ulubionych trunków Polaków. Nie wszyscy wiedza jak wiele gatunków tego napoju istnieje na świecie. Znana od ponad 6 tysięcy lat. Jakie są główne kategorie, w jakich rozpatrujemy rodzaj piwa? Oto ich krótkie zestawienie.

Przede wszystkim warto wspomnieć o tym skąd bierze się rozróżnienie piwa. Główny wyznacznikiem są użyte składniki i proces fermentacji, który wpływa na to, jaki charakter przybierze trunek. W zależności do rodzaju piwo podawane jest do różnych potraw. O tym jak łączyć jego smak z jedzeniem przeczytasz w tym artykule: Podstawowymi półproduktami są woda, chmiel, słód lub słody oraz drożdże piwne.

W zależności od czasu trwania, rodzaju fermentacji i wykonywaniach czynności piwo rozróżniamy na takie gatunki jak:

Stout – to piwo ciemne, które fermentuje się za pomocą górnej fermentacji. Do jego warzenia korzysta się z palonych słodów jęczmiennych. Popularnym produktem jest Guinnes. Stouty produkowane są na wysoką skale w Wielkiej Brytanii oraz Irlandii.

Porter – piwo górnej fermentacji, które bardzo często porównuje się z omawianym wcześniej Stautem. Otrzymywane jest z palonego karmelizowanego słodu

Ale – Piwo warzone z wykorzystaniem górnej fermentacji. Wytwarza się je w Anglii, Niemczech, Belgii oraz Australii. Dzieli się na rodzaje – ciemne i jasnobrązowe. Do jego warzenia używany jest jasny słód.

Porter Bałtycki – bardzo ciemna i mocna odmiana standardowego portera wytwarzany w krajach nadbałtyckich. Posiada aż 9 % w swojej objętości. W Polsce produkuje się portera bałtyckiego marki Żywiec i Ciechan.

Pilzner – piwo dolnej fermentacji zaliczane do gatunków jasnych. Warzone w tradycyjny sposób przy pomocy naturalnych składników. Delikatny i lekki. Podobnym gatunkiem jest Lager. Różnica polega na dodaniu cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Warto wspomnieć, że jest to najpopularniejszy gatunek piwa. Posiada też swoją własną odmianę Ice lager, którą wytwarza się w niskiej temperaturze. Jest pozbawione goryczki i bardzo delikatne.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.