fbpx
PORTALE PARTNERÓW
Loading...
WOLNY CZAS

Tennessee, Bourbon i inne – jakie whiskey powstaje w Stanach Zjednoczonych?

Amerykańska whiskey to jeden z towarów eksportowych Stanów Zjednoczonych. Trunek ten jest tam popularny do tego stopnia, że znaleźć możemy stany, które specjalizują się w jego produkcji. Które regiony słyną z takiego rozwiązania?

 

Jak whiskey dotarła do Stanów Zjednoczonych?

Kolebką whisky jest Europa. Mistrzostwo w produkcji tego trunku osiągnęli rzemieślnicy z Irlandii i Szkocji. Nic dziwnego, że emigranci z tych regionów postanowili zabrać ze sobą whisky i pokazać je Nowemu Światu. Produkcja alkoholu w Stanach Zjednoczonych wymagała jednak modyfikacji receptury. Wszystko ze względu na panujące tam warunki naturalne. W ten sposób powstała nowa odmiana whiskey, która z czasem zyskała popularność na całym świecie. Najbardziej znane ośrodki produkcyjne tego trunku to bez wątpienia Kentucky oraz Tennessee.

 

Dlaczego burbon jest wyjątkowy?

Kentucky to światowa stolica burbonu. To tutaj powstaje aż 95% globalnego zapotrzebowania na ten trunek. Kentucky leży w środkowo-wschodniej części kraju i graniczy z takimi regionami jak Wirginia, Tennessee, czy Ilinois. Burbon jest jego znakiem rozpoznawczym. Whiskey jest produkowana od XVIII wieku. Otrzymuje się go ze zbożowego zacieru, który składa się w co najmniej 51% z kukurydzy. Producenci wykorzystują jej jednak znacznie więcej. Najczęściej kukurydza stanowi około 70% zacieru. Burbon leżakuje w świeżych dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata. W Kentucky co roku jest organizowany Bourbon Festival w Bardstown. Wydarzenie to pokazuje, jak ważna w tym stanie jest produkcja whiskey.

 

Tennessee Whiskey – dlaczego jest tak popularna?

Drugim regionem słynącym z produkcji whiskey jest Tennessee. Trunek pod tą nazwą znany jest na całym świecie dzięki marce stworzonej przez Jaspera Newtona Daniela. Był on potomkiem szkockich imigrantów, który produkcją alkoholu zajmował się od najmłodszych lat. Jego celem było stworzenie takiego whiskey, która będzie się wyróżniała na tle pozostałych. I tak w 1887 roku powstał autorski trunek słynący dziś z kwadratowych butelek. Ten wariant Tennessee whiskey szybko zyskał popularność i uznanie specjalistów. W Polsce możemy go kupić chociażby tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/23-tennessee. To, co wyróżnia Tennessee Whiskey od chociażby burbona, to skład zacieru oraz sposób filtracji. Alkohol ten zawiera bowiem mniej kukurydzy niż trunek produkowany w Kentucky. Dodatkowo jest on także przepuszczany przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *