Loading...
PORADY

Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne i kosmetyczne złota faraonów

Olej uzyskiwany z nasion czarnuszki słynie ze swoich dobroczynnych właściwości. Już przed wiekami cieszył się on ogromną popularnością i nie bez powodu w historii zapisał się pod nazwą „złota faraonów”. Olej z czarnuszki był bowiem powszechnie wykorzystywany przez starożytnych do leczenia wielu schorzeń, a legenda głosi, że był w stanie wyleczyć każdą chorobę. Każdą, z wyjątkiem śmierci, na którą nie istnieje żadne lekarstwo.

Do czego leczenia jakich dolegliwości można wykorzystać olej z czarnuszki? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz właśnie w tym artykule.

Olej z czarnuszki i jego skład

Olej uzyskiwany z czarnuszki posiada niezwykłe właściwości zdrowotne. 85% jego składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, z których warto wymienić:

  • kwas omega-3;

  • kwas omega-6;

  • kwas omega-9.

Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej z czarnuszki jest także bogatym źródłem:

  • witamin A, B1, B3, B6, E oraz F;

  • związków mineralnych: cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.

Zawiera w sobie także dużą dawkę biotyny, beta-karotenu, stenoli oraz naturalnych przeciwutleniaczy.

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Najcenniejszym, ze względów leczniczych, składnikiem oleju z czarnuszki jest jednak tymochinon, substancja, której olej ten zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Co więcej, tymochinon słynie także ze swoich właściwości antynowotworowych. Badania naukowe udowodniły bowiem, że olej z czarnuszki posiada zdolność do zabijania komórek nowotworowych oraz hamowania ich rozwoju. Dodatkowo, stosowanie tego oleju w trakcie terapii radiowej pozwala na wyeliminowanie jej szkodliwych skutków.

Olej z czarnuszki jest także pomocnym produktem dla osób cierpiących na alergie i choroby układu oddechowego. Jego regularne spożywanie przez chorujących na astmę, alergie czy katar sienny pozwala na znaczne złagodzenie przykrych objawów związanych z tymi schorzeniami. Szczególnie pozytywne efekty stosowania oleju z czarnuszki zaobserwowane zostały w przypadku dzieci.

Olej z czarnuszki jest także chętnie wykorzystywanym produktem w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Za jego pomocą można bowiem znacząco zminimalizować objawy nieżytu żołądka, grypy żołądkowej oraz wrzodów żołądka. Olej z czarnuszki jest bowiem bardzo skutecznym preparatem, który pozwala na wyeliminowanie bakterii odpowiedzialnej za rozwój choroby wrzodowej.

Olej z czarnuszki – zastosowanie w kosmetyce

Na tym lecznicze właściwości oleju z czarnuszki się jednak nie kończą. Jest on bowiem szeroko stosowany również w kosmetyce. Wiele osób chwali jego pozytywny wpływ na włosy, skórę oraz paznokcie. Dzięki stosowaniu oleju z czarnuszki można w prosty sposób zregenerować zniszczone włosy, nawilżyć je oraz zahamować ich nadmierne wypadanie. Dobroczynny wpływ na nasze włosy olej z czarnuszki zawdzięcza wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz właściwościom antybakteryjnym. Jego regularne stosowanie pozwala także wyciszyć podrażnioną skórę głowy oraz pozbyć się łupieżu czy grzybicy.

Olej z czarnuszki jest także chętnie stosowanym produktem bezpośrednio na skórę. Jego wmasowanie w podrażniony naskórek pozwala na złagodzenie oparzeń słonecznych. Dodatkowo przyspiesza proces gojenia się ran, zmniejsza ból oraz posiada silne właściwości nawilżające. Jego stosowanie doskonale sprawdza się także przy leczeniu zmian bakteryjnych skóry, AZS oraz trądziku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *