Wszyscy wiemy, że nie da się od tak, szybko wytworzyć gęstych produktów. Żeby zrobić to w naturalny sposób – to potrzeba czasu. A więc na skalę przemysłową jest to nieopłacalne, ponieważ w przemyśle ma być szybko i efektownie. Jak pomagają sobie wytwórnie?
Otóż na początek może zacznijmy od prawdziwego jogurtu gęstego (typu greckiego). Tajemnica tkwi w odparowaniu odpowiednia mleka, dobraniu właściwych bakterii i odsączeniu nadmiaru serwatki. Tylko wtedy można tak naprawdę otrzymać dobry i prawdziwy gęsty jogurt bez przemysłowych dodatków. I takie jogurty polecam do stosowania w diecie w każdym domu.
Zagęszczenie produktów mlecznych w przemyśle polega zupełnie na czymś innym. Do tego procesu stosowane są: mleko w proszku, żelatyna wieprzowa, skrobia, a nawet pektyny. Więcej zagęszczaczy znajdziecie we wpisie https://domowejroboty.pl/porady/kupujemy-jogurt. Jak wiadomo, wszystkie dodatki wpływają na jakość produktu. Nie ciężko się domyślić, że zagęszczacze wpływają negatywnie na nie. Zdecydowanie zwiększają kaloryczność, ilość węglowodanów oraz tłuszczy. Więc wszystko to, czego tak naprawdę chcemy unikać. I co usuwamy z naszej diety przechodząc na zdrowsze produkty – a przynajmniej tak nam się wydaje.
Niestety okazuje się, że takich produktów na rynku jest naprawdę wiele, a my nawet nie jesteśmy świadomi, że są one sztuczne zagęszczane. Czasami nie wystarczy tylko przeczytać etykiety, ponieważ jak się okazuje, nie na każdym produkcie jest spis składników. Dlaczego? Bo produkty fermentowane czy mleczne, jeśli mają tylko składniki mleczne niezbędne, to nie trzeba składu wypisywać. I wytwórnie uważają, że na przykład mleko w proszku takim składnikiem jest. A dla nas to jest po prostu naginanie prawa i oszukiwanie konsumentów. Jeśli chcemy jeść zdrowo, to musimy uważać, albo robić jogurty w domu.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
- Tanie e papierosy – jak wybrać idealnego - 31 Maggio 2021
- Zgrzewarka spożywcza - 2 Ottobre 2020
- Hobby - 18 Settembre 2020